630 tillitsvalgte oppfordrer til boikott av Eurovision Song Contest 2019 i Israel!

Uttalelse fra Trondheimskonferansen ”Felles kamp for arbeid og faglige rettigheter” i regi av LO i Trondheim 25. – 27. januar 2019. Konferansen samlet 630 tillitsvalgte fra hele landet.

Palestinske kunstnere, kulturarbeidere og kringkastingsjournalister ber medlemsland i European Broadcasting Union og deltakere i konkurransen om å boikotte Eurovision Song Contest 2019 så lenge Israel er vertsland.

Trondheimskonferansen 2019 oppfordrer

  • norske artister, musikere og NRK til å avstå fra å delta i Eurovision Song Contest i Israel i mai.
  • artister og fagorganiserte til å signere artistoppropet og det globale innbyggeroppropet.

Israel skal være vertskap for Eurovision Song Contest i mai 2019 og utnytter skamløst Eurovision som en del av sin merkevarebygging, Brand Israel. Konkurransen skal vise «Israels vakre ansikt» for å hvitvaske og ta oppmerksomheten bort fra landets krigsforbrytelser og statsterrorisme mot palestinerne. Israels statsminister Benjamin Netanyahu har kalt Netta Barzilai, vinneren av finalen 2018, for Israels beste ambassadør.

Artistopprop og globalt innbyggeropprop

Palestinske kulturinstitusjoner og kringkastingsjournalister oppfordret i juni 2018 medlemmene av Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) til å boikotte Eurovision 2019 hvis Israel skal være vertskap. De fikk støtte fra 141 ledende artister i og utenfor Europa, publisert i et åpent brev i The Guardian i september 2018, hvor de blant annet skriver at EBU burde kansellere Israels vertskap for konkurransen helt og holdent og flytte den til et annet land. De mener også at urettferdighet splitter, mens å tilstrebe verdighet og menneskerettigheter forener. Til nå har over 60 norske artister støttet dette oppropet.

I november kom et globalt opprop, som alle kan signere: «Vi, innbyggere i og utenfor Europa, oppfordrer medlemmer av Den europeiske kringkastingsunionen – våre offentlige kringkastinger – om å trekke seg fra Eurovision Song Contest i 2019 med Israel som vertskap, slik at de ikke blir medskyldige i Israels pågående brudd på palestinernes menneskerettigheter.»

Bare få dager etter at Israel vant Eurovision 2018, massakrerte israelske styrker 62 palestinere på Gazastripen, inkludert seks barn, mens de demonstrerte for frihet og flyktningenes rettigheter. Siden «Den store protestmarsjen for retur» begynte den 30. mars 2018, har minst 247 palestinere på den beleira Gazastripen blitt drept av israelske styrker. Mer enn 26 000 andre har blitt skadd, inkludert tusenvis skutt med skarp ammunisjon.

Israelske lovgivere har nylig formalisert apartheid i Israels grunnleggende lover. Med «Den jødiske nasjonalstatloven» gir de systemet med rasediskriminering av palestinerne et konstitusjonelt mandat. Samtidig arbeider Israels apartheidregime med å bruke kunst for å hvitvaske undertrykking og fordriving av palestinerne gjennom flere tiår.

Signér innbyggeroppropet her!

Signér artistoppropet her!