LO i Norge: Det er en skam om Norske tog inngår kontrakt med CAF som medvirker til Israels brudd på folkeretten

Norske tog vurderer å kjøpe tog av det baskiske selskapet CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) som tjener penger i okkupert Palestina. -Det er en skam hvis det statseide selskapet Norske tog inngår kontrakt med et selskap som medvirker til Israels brudd på folkeretten, mener Trine Lise Sundnes, leder av LOs internasjonale avdeling.CAF, det samme selskapet som skal drive trikk i israelske bosettinger i palestinske Øst-Jerusalem de neste 15 årene, er nå med i konkurransen om en stor kontrakt på salg av lokaltog til Norge.

4,2 milliarder kroner er den første delen av den norske kontrakten verdt, opplyser statseide Norske tog til FriFagbevegelse.

Selskapet som i september vinner kontrakten på 30 togsett, får dessuten mulighet til å levere ytterligere 170 togsett til Norge senere. Det er snakk om enorme beløp.

– Selskaper som er i prosess for å inngå avtaler med andre som kan være involvert i brudd på menneskerettene, skal gjøre en aktsomhetsvurdering som handler om menneskerettigheter, sier Frode Elgesem til FriFagbevegelse, leder for Norges OECD-Kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv. Det har ikke Norske tog gjort.

Les mer på nettsiden til Fri Fagbevegelse.